Wervelkolom & ruggemerg

Als u in Maastricht op de poli komt voor de onderstaande aandoeningen, kan aan u gevraagd worden of u akkoord bent om de operatie uit te voeren in het Zuyderland, locatie Heerlen. Dit valt onder dezelfde neurochirurgische vakgroep. 
Hernia

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Deze kan een pijnlijke zenuwprikkeling geven. Vaak gaat dit vanzelf over, maar als de klachten langer dan 6-12 weken aanhouden wordt vaak overgegaan tot een operatie. Behalve rughernia's en nekhernia's worden in Maastricht ook thoracale hernia's geopereerd. Als u in Maastricht op de poli komt voor een rug- of nekhernia kan aan u gevraagd worden of u akkoord bent om de operatie uit te voeren in het Zuyderland te Heerlen. Dit valt onder dezelfde neurochirurgische vakgroep. 

Stenose

Een stenose is een vernauwing van het wervelkanaal. Vaak komt dit door verdikking van bindweefsel. De klachten bij een lumbale stenose (in de onderrug) zijn anders dan bij een cervicale stenose (in de nek). De ingreep is echter vergelijkbaar, en bestaat uit het wegnemen van bot- en bindweefsel dat voor de vernauwing zorgt. Als u in Maastricht op de poli komt voor een stenose operatie kan aan u gevraagd worden of u akkoord bent om de operatie uit te voeren in het Zuyderland te Heerlen. Dit valt onder dezelfde neurochirurgische vakgroep. 

Spina bifida

Spina bifida of "open rug" is een aangeboren afwijking die het gevolg is van een ontwikkelingsstoornis van ruggenmerg en wervelkolom. Meestal verwijst "open" naar een ontwikkelingsstoornis onder een intacte huid, vaak gepaard met een verkleefd ruggenmerg. Middels een operatie kan de verkleving worden opgeheven, waardoor het ruggenmerg niet verder beschadigd raakt. 

Spondylodese

Soms is het nodig om een aantal wervels aan elkaar vast te zetten, bijvoorbeeld als er tussen deze wervels een abnormale beweeglijkheid bestaat. Een van de meer voorkomende operaties hiervoor noemen we een PLIF (posterolateral interbody fusion). Deze ingreep wordt uitgevoerd samen met de afdeling orthopedie.

 

Onze specialisten werken ook op Locatie Heerlen ( Zuyderland)

Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie

Sluit de enquête