Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.
 • Neurostimulatie bij incontinentie
  Een veel langduriger effect bij urge-incontinentie wordt bereikt door middel van neurostimulatie. Het is een soort pacemaker die in de bil wordt geplaatst en die door middel van hele kleine stroompjes voortdurend prikkels afgeeft aan de overgevoelige zenuwen van de blaas.

  Wanneer de patiënt hier eenmaal aan gewend is, voelt hij de stroompjes en ook het teveel aan prikkels van de blaas niet meer. De normale aandrang van een volle blaas blijft wel normaal voelbaar, maar de patiënt is dan niet meer incontinent. De batterij van de batterij van de neurostimulator hoeft pas na 10 jaar vervangen te worden. 

  Plasklachten of incontinentie voor ontlastingkunnen ook veroorzaakt worden door een overactieve sluitspier. In sommige gevallen kunnen patiënten met deze klachten ook baat hebben bij neurostimulatie. Dat geldt alleen indien de klachten niet veroorzaakt worden door een vergrote prostaat of andere bijkomende aandoeningen. 

  Neurostimulatie bij incontinentie werd in de jaren ’90 voor het eerst in Nederland toegepast in het Maastricht MUMC+ en is sindsdien in veel ziekenhuizen een succesvolle behandelmethode.

  Lees meer

Sluit de enquête