Intracraniële registratie in het epilepsiechirurgie traject

Een intracraniële registratie is een onderzoek naar de elektrische activiteit van de hersenen, waarbij de elektroden niet op de schedel, maar onder de schedel zitten. Dit onderzoek kan nodig zijn als laatste stap voor epilepsiechirurgie.

EEG-registratie in de schedel

In overleg met uw behandelend arts wordt u opgenomen voor een EEG-registratie in de schedel  (intracraniël) in het Maastricht UMC+. Deze registratie is een methode om epileptische aanvallen te meten met behulp van elektroden binnen de schedel. Elektroden worden tijdens een operatie in en op uw hersenen geplaatst.

Tijdens uw verblijf op de Epilepsie Monitoring Unit (EMU) in Kempenhaeghe of in het MUMC+ wordt een registratie gedaan van uw aanvallen door middel van het stereo-EEG. Tijdens de registratie is het soms nodig om aanvallen op te wekken. Dit kan betekenen dat uw medicatie wordt afgebouwd of dat u in de nacht wakker moet blijven.  Het verschil tussen de registratie op de EMU in Kempenhaeghe en het MUMC+ is dat u in Kempenhaeghe overdag in een algemene ruimte verblijft (net als bij een video-EEG), terwijl u in het MUMC+ de gehele registratie op uw eigen kamer verblijft. De stereo-EEG-aanvalsregistratie stopt als er voldoende gegegevens beschikbaar zijn. 

EMU

Electroden op de hersenschors

schematisch
hersenen electroden
electroden op de hersenschors
registraite
Sluit de enquête