Soorten aanvallen

Epilepsie wordt gekenmerkt door aanvallen. Deze kunnen er heel verschillend uitzien, maar meestal verlopen ze bij dezelfde persoon op dezelfde manier.

Voor de arts is het belangrijk om een goede beschrijving van het verloop van de aanvallen te hebben. Er zijn namelijk veel soorten epileptische aanvallen. Er zijn echter ook aanvallen die op epilepsie lijken, maar het niet zijn. Denk hierbij aan flauwvallen, slaapaanvallen of migraine-aanvallen. De klachten bij deze aanvallen zullen niet overgaan met een behandeling voor epilepsie. Hoe eerder duidelijk is om wat voor aanvallen het gaat, des te sneller kan een gerichte behandeling worden gestart.

Typen epileptische aanvallen

Artsen gebruiken een methode om iemands aanvallen te beschrijven en in te delen. Het helpt hen bij het voorschrijven van de meest geschikte behandeling. In maart 2017 is een nieuwe aanvalsclassificatie verschenen. Aanvallen worden in groepen ingedeeld afhankelijk van waar ze in de hersenen beginnen, of iemands gewaarwording is aangetast en of bij de aanvallen ook andere symptomen, zoals beweging, worden opgemerkt. Veel oude termen uit de vorige classificatie zijn gelijk gebleven, maar een aantal termen is veranderd. De oude termen zullen nog een tijdje in omloop zijn of gebruikt worden. Als een term nu een andere naam heeft, geven we dat in onderstaande tekst aan.

Lees meer op de website van het Epilepsiefonds

Begin van de aanval als uitgangspunt

Epileptische aanvallen hebben een focaal óf een gegeneraliseerd begin. Bij een focale aanval begint de epileptische activiteit op één plaats in de hersenen. Bij een gegeneraliseerde aanval is de epileptische activiteit direct in alle hersengebieden aanwezig. Het onderscheid tussen focale en gegeneraliseerde epilepsie kan lastig zijn, omdat bij veel mensen de epileptische activiteit niet steeds op een plek blijft, maar de rest van de hersenen kan ‘aansteken’. Men noemt dit focale aanvallen overgaand naar bilaterale tonisch-clonische aanvallen. Bij veel mensen gebeurt dat een enkele keer, bijvoorbeeld alleen als ze hun medicijnen niet innemen. Bij een enkeling zetten bijna alle aanvallen door tot een tonisch-clonische (grote) aanval.

Soorten aanvallen

Sluit de enquête