Voor welke patiënt is DBS geschikt?

U kunt in aanmerking komen voor Deep Brain Stimulation, DBS als u één van de volgende aandoeningen hebt:

 • Niet iedereen met de ziekte van Parkinson komt in aanmerking voor DBS. Reden om in aanmerking te komen voor DBS zijn:

  • (Ernstige) fluctuaties of overbeweeglijkheid heeft ondanks optimale aanpassing van de Parkinson medicatie of
  • Trillen (tremor) heeft dat niet reageert op (Parkinson) medicatie
  • Effect van medicatie echter u verdraagt geen van de medicamenten die voor Parkinson beschikbaar zijn
 • U komt in aanmerking voor DBS als uw neuroloog of specialist meerder medicamenten heeft geprobeerd, die niet effectief op uw tremor waren of hinderlijke bijwerkingen gaven. DBS heeft een goed effect op trillen in de ledematen en in mindere mate op trillen van het hoofd of de stem.

 • Als bij u een primaire vorm van dystonie geconstateerd is die niet (meer) goed reageert op orale medicatie of botuline toxine injecties, kan DBS een overweging zijn bij u. Met primaire vormen van dystonie bedoelen we genetische vormen van dystonie waarbij vaak meerdere ledematen aangedaan zijn of focale vormen van dystonie zoals torticollis.

 • Sinds 1999 bestaat DBS als een behandeling van Obsessief Compulsieve Stoornissen/Disorder (OCD). U moet, als patiënt met OCD aan strikte criteria voldoen, alvorens in aanmerking te komen voor DBS. Zo dient er een ernstige vorm van OCD te zijn, gemeten met de Yale Brown Obsessive Compulsive Scale en medicatie en andere behandelmogelijkheden zijn niet (meer) toereikend. Een aan ons team verbonden psychiater zal bovenstaande criteria toetsen voordat tot een eventuele operatie zal worden overgegaan.

 • U komt in aanmerking voor DBS als u 25 jaar of ouder bent en lijdt aan een zeer ernstige vorm van het syndroom van Gilles de la Tourette, waarbij ernstige tics u hoofdklacht zijn. Daarnaast moet u behandeld zijn met meerdere medicamenten en cognitieve gedragstherapie hebben ondergaan. De ingreep is momenteel nog experimenteel en wordt alleen in onderzoeksverband verricht. 

 • Als u lijdt aan een therapieresistente vorm van epilepsie en epilepsiechirurgie is geen optie voor u als behandeling of dit had niet het gewenste effect, kunt u in aanmerking komen voor DBS. Voor verdere informatie verwijzen wij u graag naar het Academisch Centrum voor Epileptologie (ACE). Dit is een samenwerkingsverband tussen neurologen uit het Maastricht UMC+ en het Epilepsiecentrum Kempenhaeghe. 

Sluit de enquête