Onderzoek Small vessel disease

Dit is een aandoening van de kleine bloedvaten in de hersenen die kan leiden tot beroertes (lacunaire infarcten) en achteruitgang in cognitie (het denkvermogen). Het onderliggende ziektemechanisme is nog grotendeels onbekend.
De artsen van het MUMC+ verrichten veel wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening.

Wilt u meer weten, of heeft u interesse in deelname aan een van de onderzoeken, neem dan contact met ons op.
Hieronder leest u over de huidige onderzoeksprojecten:

SVDs @target
Een internationaal consortium van onderzoekers werkt aan een groot onderzoeksproject, genaamd SVDs @target, om meer kennis te verkrijgen over het ontstaansmechanisme van Small vessel disease. Uiteindelijk hopen we hiermee betere behandelmogelijkheden te vinden.
Maastricht UMC+ is een van de partners in SVDs @target. Het onderzoeksproject heeft een subsidie gekregen van het EU Horizon2020 Research and innovation program. Meer informatie vindt u op de website van het project

CRUCIAL
Een internationaal consortium van onderzoekers werkt aan een groot onderzoeksproject, genaamd CRUCIAL, om meer kennis te verkrijgen over de kleine bloedvaten in zowel de hersenen als het hart. We denken dat ‘uitdunning’ van kleine bloedvaten een rol speelt bij vermindering van denkvermogen in de hersenen, en diastolisch hartfalen. Maastricht UMC+ is een van de partners in CRUCIAL. Het onderzoeksproject heeft een subsidie gekregen van het EU Horizon2020 Research and innovation program. Meer informatie vindt u op de website van het project 

Meer informatie over Small vessel disease

SVD

Lekkage in de bloed-hersenbarrière is een signaal dat er op termijn ook schade in het hersenweefsel ontstaat. Hoe sterker de lekkage, hoe groter de schade zal zijn. Dat concluderen wetenschappers van het MUMC+ met behulp van een nieuwe MRI-techniek.

Lees hier meer.
Sluit de enquête