Leven met epilepsie

Epilepsie is een ziekte die gepaard gaat met het voorkomen van epileptische aanvallen. Om deze epileptische aanvallen te onderdrukken kan het nodig zijn dat je meerdere jaren of soms zelfs je leven lang medicatie moet slikken.

Niet alleen het moeten nemen van medicatie, maar ook de diagnose epilepsie en de impact hiervan op je leven en met name zelfstandigheid kan lastig zijn. Het kost tijd om dit te verwerken, te accepteren, om je leven met epilepsie vorm te geven.  Mensen die aanvallen hebben, kunnen angstig zijn om aanvallen te krijgen. Soms gaan ze hierdoor dingen vermijden. Mensen in je omgeving maken zich vaker zorgen als je bijvoorbeeld wat langer wegblijft. Het tegenovergestelde kan ook, je wilt je leven voortzetten zoals het altijd geweest is, en neemt hierdoor meer en  soms misschien zelfs teveel risico. Je wilt eigenlijk dat de epilepsie er niet is.

Door de epilepsie kan iemand in het dagelijks leven tegen een aantal dingen aanlopen of vragen hebben, wat voorheen altijd normaal was. Niet alleen de persoon met epilepsie, maar ook zijn of haar omgeving kan vragen hebben. Kun je aan het verkeer deelnemen? Mag je sporten/zwemmen? Kun je je werk blijven doen? Kun je iedere opleiding doen die je wil? Hoe kun je je huis aanpassen? Welke hulpmiddelen zijn er? Met wie kan ik praten over mijn epilepsie?

Meer weten? Op de website van het epilepsiefonds kunt u over de volgende onderwerpen een antwoord vinden op uw vragen: verkeer, hulpmiddelen, opleidingen en werk, vakantie en reizen, sport, zwemmen, seksualiteit, erfelijkheid, zwangerschap, etc. Natuurlijk kunt u ook altijd terecht bij uw verpleegkundig specialist of uw specialist met uw vragen.

Sluit de enquête