Onderzoek m.b.t de oorzaak van laattijdige zuurstoftekort in patiënten met een hersenbloeding ten gevolge van een aneurysma

Laattijdige zuurstoftekort in de hersenen ofwel delayed cerebral ischemia (DCI) kan ontstaan in patiënten die een hersenbloeding hebben ontwikkeld ten gevolge van een gebarsten vaatverwijding in het hoofd, ofwel een aneurysma. Deze complicatie kan overlijden als gevolg hebben. In patiënten die de bloeding overleven, kan DCI het functioneren van een patiënt negatief beïnvloeden. DCI is moeilijk te voorspellen, en indien het wordt vastgesteld hebben huidige behandelingen maar een beperkt effect. 

In Maastricht wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van DCI. Het onderzoek berust op de gedachte dat DCI veroorzaakt wordt door veranderingen in zowel de grote als kleine vaten in het hoofd. In 2021 heeft een onderzoeksteam van het Maastricht UMC+ een artikel gepubliceerd waarin deze hypothese uitgebreid wordt onderbouwd.  Deze hypothese wordt momenteel nader onderzocht en getoetst in patiënten die opgenomen worden in het ziekenhuis met een subarachnoïdale bloeding veroorzaakt door een aneurysma. In deze patiënten worden meerdere metingen van de kleine en grote vaten uitgevoerd tijdens de opname. Er wordt met een kleine camera gekeken naar de kleine vaten onder de tong en op het oog, en er wordt een echo gemaakt van de grote vaten in het hoofd. Daarnaast wordt ook bloed en soms hersenvocht afgenomen voor analyse van allerlei cellen die ontsteking bevorderen. 

Het doel van het onderzoek is DCI beter in kaart brengen en nieuwe markers vinden die DCI zouden kunnen voorspellen. Bovendien kan dit onderzoek bijdragen aan de zoektocht naar effectieve behandelingen voor DCI.
 

Meer informatie over de studie:  https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT05483751

Sluit de enquête