Feesten

Een feestje hebben we allemaal een keer op zijn tijd, gezellig! Dit hoeft geen probleem te zijn als je aandacht hebt voor een aantal zaken. Vaak kom je doordat het gezellig is wat later in bed en hebt je misschien iets te diep in het glaasje gekeken. Afhankelijk van het feest kan er ook sprake zijn van drugs gebruik. Met name de combinatie van slaaptekort en alcoholgebruik en of drugsgebruik kunnen het makkelijker maken om een epileptische aanval uit te lokken.

Belangrijk is dus dat je zorgt dat je uitgerust gaat en dat je voldoende lang uitslaapt. Verder kun je mogelijk merken dat je sneller dronken bent of voelt door alcoholgebruik, dit kan komen door de combinatie met medicatie. Het advies is daarom drink met mate. Stel nou voor dat je iedere keer een aanval krijgt bij het drinken van alcohol of je weet van jezelf dat je geen maat kunt houden, dan moet je jezelf afvragen of je alcohol moet drinken om het gezellig te hebben.  Van met name stimulerende drugs, zowel XTC, is bekend dat zijn uitlokkend kunnen zijn voor epileptische aanvallen, ben je hier dus van bewust.

Een klein deel van de mensen met epilepsie is lichtflitsgevoelig, dit betekend dat er een aanval kan worden uitgelokt middels lichtflitsprikkeling. Voorbeelden zijn stroboscooplampen, het zien van patronen of licht dat ergens langs flitst. Of jij lichtflitsgevoelig bent kan worden vastgesteld middels het maken van een hersenfilm ofwel een EEG.

https://epilepsie.nl/over-epilepsie/uitlokkers

https://epilepsie.nl/over-epilepsie/soorten-aanvallen/aanvallen-bij-lichtflitsgevoeligheid

Sluit de enquête