Het 'superior-canal dehiscence'-syndroom

Beschrijving ziektebeeld
Superior-canal dehiscence'-syndroom (SCDS) is een aandoening waarbij een van de halfcirkelvormige evenwichtskanalen is aangedaan. Meestal betreft het de voorste van de drie kanalen die zorgt voor registratie van draaibewegingen van het hoofd naar voren en naar achteren. Bij SCDS is het bot, wat om het kanaal heen ligt, afwezig. De vloeistof, endolymfe, in het kanaal kan op deze manier bewegen als gevolg van druk- of geluidsgolven. Op deze manier ontstaan er klachten, zoals duizeligheid bij druk of geluid. Verschillende theoriëen zijn bedacht, maar de precieze oorzaak is nog niet geheel opgehelderd. SCDS komt voor in 0.5-0.6% van de algemene bevolking. In 1-2% van de bevolking is het bot wel aanwezig maar erg dun (<0.1 mm). In beide gevallen hoeft deze bevinding niet per se tot klachten te leiden.

Symptomen
Op de voorgrond staan meestal evenwichtsproblemen zoals draaiduizeligheid geinduceerd door geluid of druk of wankel op de been. Vaak treedt er autofonie op waarbij eigen lichaamsgeluiden luid worden waargenomen. Een druk op de oren, een kloppende vorm van oorsuizen (pulsatiele tinnitus), een onaangename ervaring van geluiden (hyperacusis) en gehoorverlies, met name van de lage frequenties, kunnen ook optreden. Omdat er doorgaans zowel evenwichts- als gehoorproblemen optreden omvat de diagnostiek evenwichtsonderzoek, een gehoortest en een CT-scan om het bot om het evenwichtskanaal te beoordelen.

Behandelingen
Bij milde vormen is een goede uitleg met adviezen vaak voldoende. Soms is een gehoorapparaat nodig, maar dit kan soms duizeligheid opwekken. Bij ernstige vormen kan een operatie worden overwogen. Hierbij wordt het evenwichtskanaal bedekt met een nieuw laagje bot, waardoor er het evenwichtskanaal niet meer open is. De operatie kan op twee manieren worden verricht, door middel van een incisie boven het oor en langs de hersenen (‘ middle fossa benadering’ ) of achter het oor door het rotsbeen heen (‘ transmastoidale benadering’). Het slagingspercentage van de operatie is 94%-97%. Complicaties van de operatie zijn onder andere gehoorverlies en balansproblematiek.

Referenties
P. V. Vlastarakos et al., Efficacy assessment and complications of surgical management for superior semicircular canal dehiscence: a meta-analysis of published interventional studies. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, 2009, Volume 266, Issue 2, pp 177-186
J. A. Beyea et al. Transmastoid semicircular canal occlusion: A safe and highly effective treatment for benign paroxysmal positional vertigo and superior canal dehiscence. The Laryngoscope, Volume 122Issue 8pages 1862–1866, August 2012

Sluit de enquête