FAQ Tinnitus algemeen

Veelgestelde vragen: 

 • Tinnitus is de medische term voor alle geluiden die u wel hoort, maar die geen aanwijsbare oorzaak van buiten hebben. Het komt veel voor: ongeveer 10 tot 15% van alle Nederlanders heeft er last van. Vaak gaat het samen met gehoorverlies of juist met een verhoogde gevoeligheid voor geluid. Het klinkt misschien als een simpel probleem (‘een piep in je oor’), maar toch is het meestal best een ingewikkelde klacht. Het geluid zelf noemen we ‘tinnitus’, de klachten die erbij horen ‘tinnitus stoornis’. Tinnitus is een teken dat uw hersenen te actief zijn en eigenlijk alarm slaan – een angstig of onrustig gevoel kan daar dan ook bij horen. Daarbij spelen eigenlijk drie factoren een rol: 

  • gehoor (‘minder horen’), 
  • emoties (‘je slechter voelen’) en 
  • lijf (‘pijnklachten of zorgen over je lijf’). 

  Ons team bestaat daarom uit verschillende discipline’s (KNO, audiologie, psychologie, psychiatrie) om u te helpen deze vaak complexe knoop te ontwarren.

 • Er is helaas geen eenvoudige, snelle oplossing. Er is geen operatie of medicijn waarmee we tinnitus kunnen stoppen. Dat komt doordat bij tinnitus , meestal drie factoren door elkaar heen spelen (gehoor – gevoel – lijf). Samen kunnen ze uw hersenen behoorlijk van slag kunnen houden. Het goede nieuws is dat we op ieder vlak wel iets kunnen doen. 

  1. Op het gebied van het lichaam is het belangrijk om grondig onderzoek te doen om u gerust te stellen over uw gezondheid en eventuele problemen in uw hersenen uit te sluiten. Gelukkig is dat meestal het geval. Heel af en toe (bij minder dan 1%) is er wel degelijk een objectieve, medische oorzaak. Ook dan is helaas de tinnitus meestal niet eenvoudig op te lossen. 
  2. Op emotioneel gebied zijn er hele concrete behandelingen om tinnitusklachten te verminderen. Cognitieve Gedrags Therapie (CGT) is de bekendste en effectief bewezen therapie. Bij tinnitus is de aanpak vergelijkbaar met die bij chronische pijn en focust op 'exposure'. Je confronteert jezelf bewust met de moeilijke of vervelende situaties om de klachten te verminderen. Afleiding zoeken of maskeren werkt meestal niet goed.
  3. Ten derde kan het activeren van uw oren helpen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van hoortoestellen of door het verminderen van het gebruik van oordoppen. Net als bij de vorige punten geldt hier dat vermijding van geluid of het maskeren van tinnitus op de lange termijn meestal niet werkt. Hoortoestellen kunnen helpen bij het beter verstaan, maar andere technische apparaten zoals maskeerders zijn eerder deel van het probleem dan van de oplossing.
 • Tinnitus komt zo vaak voor (10-15% van de bevolking) dat het kan optreden als bijwerking van bijna alle medicatie. Net zoals hoofdpijn ook juist een bijwerking kan zijn van paracetamol. Toch is medicatie bijna nooit de directe oorzaak van de tinnitus klachten. Zie de uitleg hierboven: complexe klacht, complexe oorzaken, complexe oplossingen. Blijf dus vooral uw voorgeschreven medicatie gebruiken. Twijfelt u toch, overleg dan met uw voorschrijver of behandelend specialist. 

 • Het is volstrekt normaal dat tinnitus van uur tot uur, van dag tot dag of van week tot week kan wisselen: van zijde, in aard, in luidheid, in karakter. We zien dat als pogingen van uw hersenen om toch vooral actief te zijn, om ‘alarm’ te slaan. Dat alarm is niet terecht, maar kan wel heel heftige emoties oproepen. Toch zijn wisselingen in uw tinnitus heel normaal: geen zorgen dus. 

 • Succesvol aanpakken van tinnitus begint bij erkennen dat het een complexe klacht is. Je hersenen zijn van slag onder invloed van een aantal factoren. Alle eenvoudige behandelingen die te goed klinken om waar te zijn, zijn dat dan ook meestal. Uitproberen van alle mogelijke oplossingen is geen goed plan. Iedere klacht of klachtenpatroon is weer anders, en daarom geloven we in Maastricht UMC+ in individuele integrale behandeling, echt maatwerk dus.

 • Tinnitus en geluidsgevoeligheid komen vaak samen voor. Gebruik van oordoppen is dan soms een hele logische reactie. Maar het is toch geen goed idee: oordoppen dempen geluiden van buiten en daarmee neemt de geluidsgevoeligheid uiteindelijke juist toe. Probeer in plaats daarvan dus juist je oren zo open mogelijk te houden. Wel oordoppen uiteraard bij gevaarlijk hard geluid uiteraard, zoals drilboren en muziekfestivals!

Sluit de enquête