Veelgestelde vragen over het evenwichtsonderzoek

 • Het evenwichtsonderzoek in het MUMC+ is een zeer gespecialiseerd onderzoek, dat ongeveer 30 minuten tot 2 uur in beslag neemt, afhankelijk van uw klachten. De meest voorkomende onderzoeken zijn: testen van de ogen, kiepproef volgens Dix-Hallpike en een calorigram (lauw en warm water in de oren). Het kan zijn dat u deze onderzoeken eerder hebt gehad. We adviseren echter altijd een onderzoek in het MUMC+, omdat de resultaten vaak anders zijn dan eerder gemeten.

  • Goed uitgerust
   Gaat u de avond voor het onderzoek bij voorkeur op tijd naar bed.
  • Eten en drinken
   Op de dag van het onderzoek wordt u verzocht tevoren geen alcohol, cola, thee of koffie te drinken. Eet op de dag van het onderzoek niet te veel en bij voorkeur licht verteerbaar voedsel.
  • Make-up
   Make-up geeft storingen in de metingen. U wordt daarom verzocht geen make-up te gebruiken en het gezicht goed te wassen. Gebruikt u vooral geen mascara, eyeliner of gezichtscrème.
  • Kleding
   Het is erg koel op de afdeling. Gelieve eventueel een vest of trui mee te brengen.
  • Medicijnen
   Medicijnen die invloed hebben op het evenwichtssysteem moeten gestopt worden als dat mogelijk is. Voorbeelden zijn oxazepam (Seresta), cinnarizine en medicijnen tegen angst en depressie. Overleg bij angst en depressie altijd of u de medicijnen mag staken. Dit kan met de arts die ze heeft voorgeschreven. Indien u twijfelt over uw andere medicijnen, neem dan contact op met uw huisarts.
   Alle andere medicijnen mogen in principe door gebruikt worden. Dit geldt ook voor Betahistine (Betaserc).
  • Contactlenzen
   Het dragen van contactlenzen bemoeilijkt het onderzoek. Als u lenzen draagt, zou het fijn zijn als u de lenzen uit kunt laten, als u ook een bril heeft. Het dragen van een bril is geen probleem.
 • Wij adviseren mensen om niet zelf naar huis te rijden na het onderzoek.

 • Er is op dit moment erg veel vraag naar onderzoeken en poli afspraken bij het evenwichtsteam. De wachttijd kan daarom helaas variëren van enkele weken tot ongeveer een half jaar. Het evenwichtsteam plant de onderzoeken zo nauwkeurig mogelijk in. Om flexibel te blijven, worden onderzoeken pas een paar weken van tevoren ingepland. We zouden u graag willen vragen om niet tussendoor te bellen om te informeren naar de wachttijd, omdat het dan hoogstwaarschijnlijk nog niet bekend is. Zodra de datum bekend is, krijgt u ook meteen een oproep.

vraagteken
Sluit de enquête