Acute behandeling van een herseninfarct

In de eerste uren na het krijgen van een herseninfarct kan geprobeerd worden om het afgesloten bloedvat weer open te maken. Deze behandeling kan toegepast worden in de eerste 6 uur na het begin van de klachten, maar soms ook nog als de klachten al langer bestaan.

Welke behandeling mogelijk is, hangt onder andere af van hoe lang uw klachten al bestaan, waar de afsluiting in het bloedvat zit, en de bevindingen op de scan.

 • IV-trombolyse
  Bij deze behandeling wordt een sterk stolsel-oplossend middel via een infuus toegediend.Deze behandeling kan toegepast worden in de eerste 4,5 uur na het begin van de klachten.
   
 • IA-trombectomie
  Als er een groot bloedvat in de hersenen afgesloten is, kan geprobeerd worden om deze plek direct met een katheter door de bloedvaten te bereiken.
  Er wordt dan een katheter (slangetje) via een bloedvat in de lies ingebracht en opgeschoven naar de hersenen. Met de katheter wordt het stolsel uit het bloedvat verwijderd en het bloedvat weer open gemaakt.
  Deze behandeling wordt in een beperkt aantal centra in Nederland uitgevoerd, waaronder MUMC+. Deze behandeling kan toegepast worden in de eerste 6 uur na het begin van de klachten, en in sommige gevallen ook nog als de klachten al langer bestaan.

Deze 2 acute behandelmethoden verkleinen de kans op blijvende schade, met een betere kans op goed functioneren in het dagelijks leven na het herseninfarct.

Het is dus belangrijk om bij beroerteverschijnselen (zie de afbeelding ) zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te komen (bel 112), omdat de tijd waarin een acute behandeling gestart kan worden beperkt is, en het effect van de behandeling met de tijd minder wordt.

mond spraak arm beroertealarm
Herken de signalen
Nieuwe behandelingen

In het MUMC+ gaan zorg en wetenschappelijk onderzoek hand in hand. Wij zijn steeds op zoek naar betere en snellere behandelmethodes, waarmee we nog meer patiënten een betere kans op herstel kunnen geven.

 

Wilt u meer weten?

Sluit de enquête