• De meest innovatieve behandeling van dystonie is door middel van diepe hersenstimulatie, zoals die door een multidisciplinair team van het Hersen+Zenuw Centrum wordt toegepast. Voor deze behandeling worden elektrodes rechtstreeks in de hersencentra geplaatst op exact die plekken waar de motoriek aangestuurd wordt.

    Deze elektrodes zijn verbonden met een batterij in de buikwand. Deze batterij geeft voortdurend onmerkbaar kleine stroompjes af aan de elektrodes in de hersenen, waardoor de onrustige bewegingen verminderen. In sommige gevallen kunnen de patiënten daardoor ook beter gaan functioneren, maar dat is mede afhankelijk van de aard en ernst van de hersenbeschadiging.

  • Met een Baclofenpomp worden medicijnen dichtbij het ruggenmerg ingebracht. Voor het plaatsen van dit pompje kan de patiënt terecht binnen het Hersen+Zenuw Centrum.

    Een Baclofenpomp brengt regelmatig een afgepaste hoeveelheid medicatie vanuit een voorraadkamertje dat onder de buikhuid geplaatst wordt, naar exact de juiste plek. Het voorraadkamertje wordt iedere paar maanden bijgevuld. Doordat het medicijn rechtstreeks op de juiste plek aankomt, geeft dit minder bijwerkingen voor de patiënt.

Sluit de enquête