Deep Brain Stimulation

Diepe hersenstimulatie met de afkorting DBS van Deep Brain Stimulation wordt uitgevoerd bij patiënten met de ziekte van Parkinson, tremoren, dystonie, het syndroom van Gilles de la Tourette, epilepsie en obsessief compulsieve stoornis/disorder (OCD). 

Bij Diepe Hersenstimulatie worden twee elektroden in een structuur diep in de hersenen geplaatst.
Deze elektroden worden met kabels onder de huid verbonden met een pulsgenerator (batterij) in de buik. Door middel van deze techniek kunnen met hoge frequentie continu stroomstootjes gegeven worden naar de gebieden in de hersenen waar de elektroden liggen. De verandering in de hersenen, die hierdoor plaatsvindt, zorgt voor een verbetering van (sommige) van de klachten passend bij uw ziekte.

Elke patiënt die mogelijk in aanmerking komt voor diepe hersenstimulatie voor epilepsie wordt vooraf besproken in de werkgroep epilepsiechirurgie van het Academisch Centrum voor Epileptologie (een samenwerkingsverband van het Maastricht UMC+ met epilepsiecentrum Kempenhaeghe). In de regel geldt dat patiënten in aanmerking kunnen komen als epilepsiechirurgie niet mogelijk is, of niet heeft gewerkt.

Het inbrengen van het systeem gebeurt door de neurochirurg in het Maastricht UMC+. Het instellen van het systeem gebeurt in Kempenhaeghe. Het kan soms enige tijd duren voordat de beste instelling van de stimulator wordt bereikt. Als de behandeling niet werkt of niet goed wordt verdragen, kan het systeem worden uitgezet of zelfs helemaal worden verwijderd. 

Sluit de enquête