• Hierbij worden in nauwe samenwerking van de kinderarts met de anesthesist de worteltjes van de gevoelszenuwen aangeprikt. De kleine beschadigingen die daarmee worden aangebracht verminderen de spasticiteit en kan pijnklachten verbeteren.

 • Een Baclofenpompje brengt regelmatig een afgepaste hoeveelheid medicatie vanuit een voorraadkamertje dat onder de buikhuid geplaatst wordt, naar exact de juiste plek. Het voorraadkamertje wordt iedere paar maanden bijgevuld. Doordat het medicijn rechtstreeks op de juiste plek aankomt, geeft dit minder bijwerkingen voor u of uw kind.

 • We weten dat heupontwikkeling heel belangrijk is om goed te kunnen lopen. Daarnaast kunnen problemen met de heupontwikkeling ook pijn klachten geven. Om die reden worden routinematig röntgen foto’s van de heupen gemaakt en is het soms nodig om de stand van de heup met een operatie door de orthopedisch chirurg te laten verbeteren. Als kinderen de grootste groeispurt hebben gehad kan het ook nodig zijn om een grote corrigerende operatie aan de benen uit te voeren (zogenaamde multilevel orthopedische chirurgie)

 • Bij kinderen met overmatige bewegingen (diskinesie/dystonie) kan ook een behandeling met elektroden in de hersenen plaatsvinden. Dit noemen we diepe hersenstimulatie (“deep brain stimulation”). Voor kinderen met CP wordt deze behandeling niet uitgevoerd omdat de resultaten niet duidelijk genoeg zijn en er andere mogelijkheden zijn (bijvoorbeeld intrathecaal baclofen) doel van behandelingen bij cerebrale parese is om het functioneren van kinderen met CP te verbeteren door bijvoorbeeld pijn te verminderen, de loopfunctie te verbeteren, de overbeweeglijkheid te verminderen.  

  Verder verwijzen wij u naar: 

  de folder MRI scan bij kinderen: 


  de websiste van VICON:

   

  Lees meer

 • Bij cerebrale parese (spastische en dyskinetische vorm) zijn spieren te actief en worden te kort. Botuline toxine spuit je in spieren die te actief zijn. Bij kinderen doen we dat vaak onder narcose. Na de injectie met botuline toxine volgt een uitgebreid oefenprogramma en soms ook gips om te korte spieren op te rekken. Het effect van botuline toxine zelf duurt maar 3 maanden, maar door het oefenen en de gipsbehandeling duurt het effect soms wel tot een jaar.
Sluit de enquête