Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Cochleaire implantatie

Wat is een cochleair implantaat?

Een cochleair implantaat is een elektronisch hoorapparaat dat operatief wordt ingebracht in het slakkenhuis. Hierdoor kunnen zeer ernstig slechthorende en dove mensen opnieuw klanken, geluiden en spraak waarnemen.

Om te begrijpen hoe een cochleair implantaat werkt bespreken we eerst kort hoe geluid verwerkt wordt in een normaal functionerend oor.

Hoe werkt een goedhorend oor?

CI
Bron:hoorzaken.nl

Om geluiden te kunnen horen moet het oor het geluid overbrengen naar de hersenen. Het oor bestaat uit 3 belangrijke delen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor.​

  • ​Het uitwendige oor bestaat uit de oorschelp en de gehoorgang. De oorschelp vangt het geluid op. Vervolgens gaat het geluid door de gehoorgang naar het trommelvlies. De geluidsgolven brengen het trommelvlies aan het trillen en daarmee ook de gehoorbeentjes in het middenoor.
  • Het middenoor bevat drie gehoorbeentjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze gehoorbeentjes versterken het geluid en laten de vloeistof in het binnenoor bewegen.​
  • ​Het binnenoor of slakkenhuis (cochlea) is een opgerolde buis met vloeistof waarin zich een groot aantal haarcellen bevinden. Door de beweging van de vloeistof buigen de haarcellen af. Dit zorgt ervoor dat de haarcellen een elektrisch signaal afgeven aan de gehoorzenuw. Dit signaal gaat door de gehoorzenuw naar de hersenen waar we het geluid betekenis geven.
Sluit de enquête