Dit moet je doen als je kind duizelig is

Net als duizeligheid bij volwassenen komt duizeligheid ook bij kinderen vaak voor. Keel-, Neus- en Oorarts dr. Josine Widdershoven legt uit wat de oorzaken kunnen zijn, waar je als ouder op moet letten bij je kind en wanneer je naar de arts moet. 

Als een kind duizelig is, kan dat een angstig gevoel geven. Voor een kind is het vaak moeilijk om onder woorden te brengen wat het precies voelt. Voelt het als een draaimolen, is er sprake van een zweverig of licht gevoel of bijvoorbeeld een balansprobleem? Een jong kind kan onhandig overkomen of snel misselijk zijn als uiting van duizeligheid. 
 
“Ieder kind is wel eens duizelig,” legt Josine Widdershoven uit. “Als het een klacht is die vanzelf weer overgaat, is dat geen reden om meteen aan de bel te trekken. Dat is anders als je kind zo veel last heeft van duizeligheidsklachten dat het zijn hobby’s niet meer kan beoefenen of niet meer naar school kan. Met andere woorden: als het sociale leven van je kind wordt aangetast.” 

Gehoorverlies

Duizeligheid komt vaak voor bij kinderen met gehoorverlies. “We weten dat zo’n 1 op de 1000 kinderen lijdt aan aangeboren gehoorverlies. In die groep komt duizeligheid dus onevenredig veel voor.” 
Daarnaast zijn er andere oorzaken die duizeligheidsklachten kunnen veroorzaken. “Bijna alle oorzaken die je bij volwassenen ziet, kunnen ook voorkomen bij kinderen,” legt de KNO-arts uit. “Dat hebben we lang onderschat. Nu weten we dat de meeste oorzaken die duizeligheid bij volwassenen kunnen veroorzaken, ook bij kinderen kunnen voorkomen.” 

 Ze noemt een aantal oorzaken: 

  • Een overgevoelig evenwichtsorgaan: dit veroorzaakt wagenziekte of migraine van het evenwichtsorgaan. Vaak krijgen deze kinderen te veel prikkels binnen van beeldschermen en drukte om zich heen. Veel kinderen krijgen daar migraine van, die behalve hoofdpijn ook duizeligheid kan veroorzaken. Genetische factoren spelen vaak een rol bij het optreden van dit type duizeligheid. 
  • Lage bloeddruk: vooral bij kinderen in de puberteit kan dit ervoor zorgen dat ze duizelig worden. Tijdens de puberteit maken kinderen een groeispurt door. Hun lichaam moet zich aanpassen aan de veranderingen in het lichaam. Tijdelijk kan de bloeddruk hierdoor lager zijn dan het kind gewend is. Door de lagere bloeddruk gaat er minder bloed naar de hersenen toe, waardoor het kind last krijgt van duizeligheid.
  • Stress of psychische klachten: hierdoor kunnen lichamelijke klachten ontstaan waaronder duizeligheid. 
  • Medicijnen: bepaalde medicijnen kunnen duizeligheid als bijwerking hebben. 
  • Hersenschudding: kinderen die op hun hoofd zijn gevallen of een klap op hun hoofd hebben gehad, kunnen als gevolg van een hersenschudding daarna last hebben van duizeligheid. 
  • Oorontsteking: vooral jonge kinderen met oorontsteking lopen risico op duizeligheid. De oorontsteking kan ervoor zorgen dat hun evenwichtsorgaan niet meer werkt. Problemen van het oor geven vaak draaiduizeligheid: het kind ziet de wereld om zich heen dan draaien.

Advies voor ouders

Wat het stellen van een goede diagnose bemoeilijkt, is het feit dat kinderen niet altijd goed kunnen vertellen wat voor klachten ze hebben. Daarom heeft Widdershoven een advies voor ouders: “Als je als ouder ziet dat je kind plots anders of voorzichtiger loopt of angstig wordt om op dingen te klimmen, kán dat op duizeligheid wijzen. Kijk in dit soort situaties goed naar de ogen van je kind. Soms zie je de ogen van het kind draaien. Dat is vaak een teken van duizeligheid en/of een evenwichtsprobleem. In dat geval is een bezoek aan de huisarts aan te raden.” 

Tips van KNO-arts Widdershoven voor als je kind duizeligheidsklachten heeft:

  • De beste tip is om te blijven bewegen. “Behalve als een kind zich heel erg slecht voelt. Dan is het goed om even rustig te gaan zitten of liggen. Als het ergste gevoel over is, spoor je kind dan aan om lekker te gaan bewegen.” Door te bewegen los je duizeligheid vaak weer op. Soms zijn kinderen angstig om klachten uit te lokken door te bewegen, terwijl actief zijn juist goed is. 
  • Vooral voor kinderen met wagenziekte, maar ook voor kinderen met andere vormen van duizeligheid: zorg dat je iets eet, zodat er iets in je maag zit. Als je een lichte maaltijd hebt gegeten, heb je minder kans op duizeligheid.  
  • Slaap genoeg, neem regelmatig je rust en zorg ervoor dat je gezond en gevarieerd eet.
  • Houd – indien mogelijk – samen met je kind een dagboekje bij. Noteer hierin wanneer en waar je kind duizelig was. Probeer factoren die de duizeligheid hebben uitgelokt te herkennen. Zijn dat bepaalde situaties? Voedingsmiddelen? Zo ontdekken we patronen die we vervolgens kunnen aanpakken. 

Speciaal spreekuur voor duizelige kinderen

Soms zijn de duizeligheidsklachten zo erg dat er een behandeling moet volgen. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan fysiotherapie en/of medicatie.  Voor kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar met evenwichts- en duizeligheidsklachten heeft het Maastricht UMC+ als enige in het land een speciaal spreekuur. KNO-arts Widdershoven: “Het is belangrijk om bij  klachten altijd te zoeken naar de oorzaak van de duizeligheid zodat een kind de juiste begeleiding en/of behandeling kan krijgen.”

*Bovenstaande tekst komt uit een Gezond Idee artikel: Dit moet je doen als je kind duizelig is 

Sluit de enquête