Electroconvulsietherapie

  • De behandeling van een depressie wordt altijd afgestemd op de aard en ernst van de depressie. In de meeste gevallen wordt de patiënt behandeld met een combinatie van psychotherapie en medicijnen. Deze medicijnen zijn ingedeeld in bepaalde groepen die na elkaar kunnen worden ingezet als behandeling van een depressie. Helaas werken psychotherapie en medicijnen niet voor alle patiënten goed genoeg. Voor deze groep patiënten kan de depressie ook behandeld worden met elektroconvulsietherapie (ECT).
     
  • Hiervoor werkt een multidisciplinair van specialisten samen binnen het Hersen+Zenuw Centrum. Voor deze behandeling wordt de patiënt gedurende 3 of 4 weken 2 keer per week onder narcose gebracht en wordt door middel van een heel klein stroompje in het hoofd een epileptische aanval opgewekt. Dit gebeurt onder zeer gecontroleerde omstandigheden en is daardoor volledig ongevaarlijk, zelfs voor kinderen. In vrijwel alle gevallen werkt deze behandeling goed genezend tegen depressies van patiënten die niet goed reageren op anderen therapieën. De bijwerkingen die kunnen optreden, zoals verwardheid, zijn doorgaans slechts van korte duur.  
     
  • Elektroconvulsietherapie is een van de meest effectieve behandelingen tegen depressies bij bepaalde groepen patiënten. In de Verenigde Staten wordt deze behandeling al decennialang veelvuldiger toegepast dan in Nederland. Voor de meeste patiënten die deze behandeling ondergaan betekent deze behandeling het einde van een lange opnameperiode, en zijn ze daarom zeer tevreden met het resultaat. Na de elektroconvulsietherapie kunnen ze meestal direct weer naar huis.
Electroconvulsietherapie
Arts_Depressie ECT.mp4
Sluit de enquête