Vermoeidheid wordt vaak gezien bij myotone dystrofie, en is soms het gevolg van onvoldoende ademhaling, vooral ‘s nachts. Indien vermoeidheidsklachten grotendeels worden veroorzaakt door de slechte ademhaling, kan nachtelijke beademing tot een verbetering van de klachten leiden.
Bij een vermoeden op (nachtelijke) ademhalingsproblemen kan een verwijzing naar een centrum voor thuisbeademing plaatsvinden. Hier zal men in kaart brengen of er (nachtelijke) ademhalingsproblemen zijn, en hoe ernstig deze zijn. Dit gebeurt onder andere door een nachtelijke registratie van de ademhaling en bepaling van het zuurstof- en koolzuurgehalte in het bloed. Soms blijkt dan thuisbeademing nodig te zijn.
Het doel van thuisbeademing is vooral om de klachten van bijvoorbeeld vermoeidheid en ochtendhoofdpijn te verminderen en hiermee de kwaliteit van leven te verbeteren. In het algemeen sluit men voor het slapen gaan het beademingsapparaat aan en gaat na het ontwaken er weer vanaf. Gedurende de dag ademt men dus zelf. De beademing wordt meestal via een kapje gedaan. Nachtelijke beademing voorkomt dat het koolzuurgehalte in het bloed oploopt en het zuurstofgehalte daalt. De kwaliteit van de slaap kan zo verbeteren, waardoor er meer energie overblijft voor overdag.