Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Cochleaire implantatie

Hoe werkt een cochleair implantaat?

Bij het cochleair implantaat wordt de normale weg van het horen via het uitwendige oor en het middenoor overgeslagen: het geluid wordt rechtstreeks in het slakkenhuis aangeboden via een elektrode. Dit is dus anders dan bij een regulier hoortoestel, waar het geluid wél via de gehoorgang en het middenoor naar het slakkenhuis gaat.

Het cochleair implantaat bestaat uit twee delen:

 • Een uitwendig deel 
  Bron: Copyight Cochlear Limited
  Bron: Copyight Cochlear Limited
  Het uitwendige deel lijkt op een gewoon hoorapparaat, en wordt processor genoemd. Bijkomend is er een zendspoel die met een magneetje op zijn plaats gehouden wordt.
   
 • Een inwendig deel
  Het inwendige deel bestaat uit een implantaat dat tijdens een operatie onder de huid wordt ingebracht en uit elektroden die in het slakkenhuis van het oor geschoven worden.Het uitwendige en het inwendige deel van het cochleair implantaat zijn draadloos met elkaar verbonden. De uitwendige processor vangt het geluid op en vertaalt het naar een elektrisch signaal. De zendspoel stuurt het elektrisch signaal dóór de huid naar het inwendig deel. Daar zorgt het inwendige implantaat  voor de omzetting van het elektrische signaal naar elektrische stroompjes. Via de elektroden in het slakkenhuis worden de elektrische stroompjes doorgegeven aan de gehoorzenuw, en kan iemand weer “horen”.
Sluit de enquête