Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Pijncoping programma

De meeste ziektes en aandoeningen kunnen medisch behandeld worden, maar helaas lukt dat voor lang niet alle patiënten afdoende. Veel patiënten zullen uiteindelijk moeten ‘leren leven’ met chronische pijn of lichamelijke ongemakken.

Ze kunnen sociale beperkingen ervaren (bijvoorbeeld bij de ziekte van Crohn) of chronische pijn ervaren waar geen duidelijke oorzaak voor aan te wijzen is. Daardoor kunnen mensen geestelijk vastlopen en dat kan grote gevolgen hebben voor hun dagelijks leven. Ze kunnen bijvoorbeeld last krijgen van stemmingsproblemen, problemen rondom hun werk of dagelijkse bezigheden of in hun relatie. Patiënten die vastlopen in het omgaan met hun pijnklachten, komen in aanmerking voor het Pijncoping programma van de geestelijke gezondheidszorg binnen het Hersen+Zenuw Centrum.

Binnen het Hersen+Zenuw Centrum zijn specialisten actief voor de psychiatrische en psychologische behandeling en begeleiding van mensen die vastlopen als gevolg van hun situatie of chronische pijn. Psychotherapie kan patiënten helpen om de gevolgen van hun aandoening of beperkingen te accepteren. Stemmingsproblemen zoals een depressie of angst kunnen via medicatie en/of psychotherapie behandeld worden, zodat patiënten die hier last van hebben zich minder angstig of somber kunnen gaan voelen en ze beter kunnen omgaan met hun situatie. 

Voor de geestelijke gezondheidszorg na een medische behandeling is altijd een verwijzing vanuit de specialist noodzakelijk.