Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Aandoeningen

Myotone dystrofie

 

Myotone dystrofie type 1 (ook wel de ziekte van Steinert genoemd) is een erfelijke spierziekte waarbij u last kunt hebben van een groot aantal klachten zoals: zwakte van de spieren, spieren niet kunnen ontspannen, problemen met de hersenen, vermoeidheid, traagheid, staar, maag- en darmklachten, hartproblemen en longproblemen. Doordat bijna alle orgaansystemen meedoen en de ziekte zich bovendien op elke leeftijd kan openbaren, is het een bijzonder complexe aandoening.

Spierziekten en dus ook de behandelingen bij myotone dystrofie gelden als speerpunten binnen het Maastricht UMC+. Vanwege de complexiteit zijn de diagnostiek en behandeling van de symptomen ondergebracht in de innovatieve, multidisciplinaire omgeving van het Hersen+Zenuw Centrum.

Behandelen van de oorzaak van myotone dystrofie is nog niet mogelijk. Gelukkig kunnen we vaak wel nog veel doen in de behandeling van de klachten die in de loop der tijd optreden.

Een echte oplossing voor myotone dystrofie is er helaas nog niet, maar binnen het Hersen+Zenuw Centrum wordt wel onderzocht hoe ingegrepen kan worden in de cascade van afwijkingen die optreedt door de erfelijke afwijking. Voor dit onderzoek werkt het Hersen+Zenuw Centrum ook nauw samen met onderzoekscentra in Nijmegen en in het buitenland. Met het Radboudumc vormt Maastricht bovendien het Myotone Dystrofie Expertise Centrum Nederland. Met de uitkomsten van deze onderzoeken verwachten we op termijn nog veel meer voor deze patiënten te kunnen doen.Meer informatie vindt u op de website van het Expertisecentrum.