Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Nieuws

Zes redenen om Night of Science in Maastricht te bezoeken

Een kijkje achter de schermen bij research van het Maastricht UMC+

Dinsdagavond 5 april zijn Grand Café Soiron en boekhandel de Dominicanen in Maastricht vanaf 19.00 uur de setting, waar artsen en onderzoekers van het Maastricht UMC+ een aantal hot topics en innovaties laat zien. Tijdens deze wetenschappelijke bijeenkomst staan twee thema’s centraal: ‘Gender en gezondheid’ én ‘De magische wereld onder de microscoop’. Er is van alles te zien en te beleven voor studenten, patiënten, familieleden, mantelzorgers en geïnteresseerden. Night of Science is er voor iedereen die nieuwsgierig is naar onderzoek, medische uitvindingen en technologie.

Gender en gezondheid   Locatie: Grand Café Maastricht Soiron

Waarom worden vrouwen vaker dement dan mannen?
Het aantal mensen met dementie blijft fors stijgen. Er zijn meer vrouwen met dementie dan mannen. Een op de drie vrouwen krijgt dementie, tegenover een op de zeven mannen. Daarnaast wordt de mantelzorg in 70% van de gevallen door vrouwen verleend en ook in de zorg werken veel meer vrouwen dan mannen. Als vrouw krijg je bijna zeker in je leven te maken met dementie. De kans is groot dat je in je leven voor iemand met dementie zorgt. Prof. dr. Frans Verhey, ouderpsychiater en hoofd van Alzheimer Centrum Limburg neemt u mee in de fascinerende werking van de hersenen bij mannen en vrouwen.

flyer night

Is hartfalen of een hartinfarct bij vrouwen anders dan bij mannen?
In Nederland sterven er elke dag 56 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Symptomen kunnen zich bij vrouwen anders voordoen dan bij mannen, waardoor hartproblemen bij vrouwen soms niet worden herkend. Daarom zet het Maastricht UMC+ zich in om aandacht te vragen voor het vrouwenhart en de genderverschillen op het gebied van hart- en vaatziekten. Cardioloog dr. Vanessa van Empel doet onderzoek naar de vrouwelijke vorm van hartfalen; diastolisch hartfalen, ook wel een ‘stijf hart’ genoemd. Het probleem zit dan in de kleine bloedvaatjes die moeilijker in beeld te brengen zijn. Er is nog geen genezing mogelijk en juist daarom vindt van Empel het belangrijk dat de diagnose sneller gesteld kan worden zodat de behandeling kan worden afgestemd op de behoefte van de vrouw.

Een scan in plaats van een operatie bij borstkanker
Als je borstkanker blijkt te hebben, is de eerstvolgende vraag: zijn er ook uitzaaiingen? Om dat te kunnen zeggen, wordt de okselklier verwijderd: de ‘schildwachtklieroperatie’. Helaas houden veel vrouwen langdurige klachten over aan deze ingreep. Terwijl na acht van de tien operaties blijkt, dat de lymfeklieren schoon zijn. Daar moet toch iets op te verzinnen zijn, dacht een groep Maastrichtse onderzoekers o.l.v. prof. dr. Marjolein Smidt oncologisch chirurg. Als enige in de wereld kijken zij of de schildwachtklieroperatie vervangen kan worden door een PET-MRI-scan.

night of science

De fascinerende wereld onder de microscoop Locatie: boekhandel de Dominicanen

Stamceltherapie bij te vroeg geboren baby's
Jaarlijks worden in het Maastricht UMC+ meer dan 5.000 zieke kinderen uit heel Limburg behandeld. Dr. Tim Wolfs, hoofd laboratorium Kindergeneeskunde van onderzoeksinstelling GROW – School for Oncology and Reproduction, weet als geen ander dat achter elk kind een verhaal van blijdschap, hoop en verdriet schuilgaat. Zijn baanbrekend onderzoek naar de effecten van behandelingen met donorcellen bij te vroeg geborenen en kinderen met een tekort aan zuurstof heeft geleid tot internationale erkenning. Maar we zijn er nog lang niet. Een slechte start in het leven heeft verstrekkende gevolgen voor de toekomst. We beginnen letterlijk aan het begin van de levensweg.

flyer night

Kan een bloedcel een hartcel worden?
Eigenlijk zou onderzoeker drs. Rogier Veltrop, zoals een deel van zijn familie, al zijn overleden door een zeldzame hartaandoening. Dankzij een donorhart leeft hij echter nog steeds. Uit dankbaarheid voor dit ‘tweede leven’ werkt Rogier met hart en ziel aan zijn missie: een definitieve oplossing voor hart- en vaatziekten. Rogier is erin geslaagd om bloedcellen te veranderen in stamcellen; hiervan maakt hij vervolgens hartcellen. Deze nieuwe cellen kunnen kapotte en zieke delen van het hart vervangen. Een geweldige innovatie die veel mensenlevens kan redden.

Killercellen: de soldaat die kankercellen opruimt
Je kunt ze zien als soldaten in je lichaam, die de ‘slechteriken’ uit de weg ruimen. De ‘slechteriken’ zijn in dit geval kankercellen.” Dr. Lotte Wieten, onderzoeker en spreker tijdens deze avond neemt je mee in hoe zij de unieke eigenschappen van killercellen optimaal kunnen gebruiken in de strijd tegen kanker. Killercellen zijn een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem, dat voorkomt dat we ziek worden. Maar soms weten kankercellen deze killercellen te omzeilen. Onderzoekers in het Maastricht UMC+ maken daarom in het laboratorium extra sterke killercellen. Het doel is ze in de toekomst aan patiënten te geven bij wie de eigen killercellen niet goed werken. Zo kan de behandeling van eerst beenmerg- en borstkanker, maar later ook andere kankervormen, verbeterd worden.

Meer info en tickets

Night of Science is een initiatief van Health Foundation Limburg, de stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht UMC+. Health Foundation Limburg heeft vijf fondsen: Alzheimer onderzoekfonds Limburg, Hart en vaat onderzoekfonds Limburg, Jonge brein onderzoekfonds Limburg, Kankeronderzoekfonds Limburg en Kinder onderzoekfonds Limburg.

Kijk voor het programma en de ticketverkoop op de website van Night of Science https://www.nightofscience.nl/ Je kunt een ticket kopen voor 10 euro. Studenten betalen slechts 7.50 euro.

I: www.hfl.nl en www.nightofscience.nl

Sluit de enquête