Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Nieuws

rTMS-centrum Maastricht UMC+ officieel geopend

Op donderdag 29 september is het rTMS-centrum (repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie) officieel geopend, als onderdeel van het Hersen+Zenuw Centrum van het Maastricht UMC+. In dit centrum is alle expertise en wetenschappelijke kennis rondom deze nieuwe behandeling voor mensen met een depressieve stoornis gebundeld.

Sinds het voorjaar van 2020 wordt in het Maastricht UMC+ rTMS aangeboden als behandeling voor depressie, voor patiënten voor wie minstens twee verschillende antidepressiva niet hebben gewerkt.

Foto: Gabriel Zwart, lid van de Raad van Bestuur van het Maastricht UMC+, opent het rTMS-centrum
Gabriel Zwart, lid van de Raad van Bestuur van het Maastricht UMC+, opent het rTMS-centrum


Hersengebieden activeren of dempen
Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie kan specifieke hersengebieden activeren of juist dempen, waardoor de balans in het brein van mensen met een depressie hersteld kan worden. Drie keer per week, gedurende vier weken, krijgen de patiënten behandelingen met elektrische hersenstimulatie op de afdeling Klinische Neurofysiologie. De laborant voert de behandeling uit. Ongeveer 50 procent tot 70 procent van de depressieve patiënten reageert goed op deze behandeling binnen een aantal weken. Lees het verhaal over Saskia, die deze behandeling onderging.

opening rTMS

Samenwerking
De behandeling werd ontwikkeld door wetenschappers en artsen van het Maastricht UMC+ en de Faculty of Psychology and Neuroscience. Patiënten kunnen hier sinds 2020 gebruik van maken, maar door de coronarestricties kon de officiële opening pas op 29 september 2022 plaatsvinden. ]

 

Inmiddels is ook de samenwerking met Mondriaan, GGZ-instelling in Zuid-Limburg, onderdeel geworden van het rTMS-centrum.

Lees meer over rTMS op de HZC-website:
https://hersenenzenuwcentrum.mumc.nl/behandelingen/rtms

Sluit de enquête