Onderzoek naar 'brain-on-a-chip' genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs

Levende hersenen in een laboratorium! Het onderzoek van hersenonderzoeker Govert Hoogland is genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Breng jij ook je stem uit?

Klik hier om te stemmen


 
Levende hersenen in lab?

Steeds meer mensen vragen zich af of we nieuwe medicijnen moeten blijven testen op dieren.  Wetenschappers zoeken daarom nieuwe, proefdiervrije methoden. Het klinkt verzonnen, maar het is Govert en zijn team gelukt om een klein stukje brein in het laboratorium in leven te houden! Ze gebruikten daarvoor een chip met 120 elektronische puntjes met een laagje hersencellen. Daarbovenop kwam een klein stukje hersenweefsel van iemand die geopereerd was voor epilepsie. Dit stukje brein liet nog zes dagen epileptische activiteit zien! Dat opent nieuwe vragen: hebben we minder proefdieren nodig voor medisch onderzoek? En kun je zo’n stukje ziekmakend hersenweefsel beter maken en dan terugplaatsen?

Klokhuis Wetenschapsprijs

Jaarlijks wordt tijdens filmfestival InScience de Klokhuis Wetenschapsprijs uitgereikt. Deze prijs is bedoeld om een jong en breed publiek bekend te maken met Nederlands wetenschappelijk onderzoek. Alle universiteiten, hogescholen en UMC’s van Nederland kunnen onderzoek insturen. Van het winnende onderzoek wordt door Het Klokhuis een aflevering gemaakt en uitgezonden. Een leuke manier dus om jouw onderzoek onder de aandacht te brengen bij kinderen en jongeren.  

Sluit de enquête