Nieuwe kinderfilm Epilepsiechirurgie

In aanvulling op de filmserie over epilepsiechirurgie is er nu ook een korte animatiefilm voor kinderen. Het traject naar epilepsiechirurgie is intensief en duurt meestal lang. In deze animatie neemt Sam kinderen en hun ouders mee door alle stappen van de behandeling, van het vooronderzoek tot aan de nazorg. De film is ontwikkeld in samenwerking met ouders en een patiëntje. Eerder werd ook al mét en voor patiënten een uitgebreide filmserie gemaakt voor volwassen patiënten.

Kijk de film, klik op de afbeelding:
still animatie epilepsie chirurgie
Meer over epilepsiechirurgie


Epilepsiechirurgie kan een oplossing zijn als het niet lukt om met medicijnen epilepsieaanvallen te stoppen of te verminderen. Er komen zelfs steeds meer aanwijzingen dat vroegtijdig opereren veel beter is voor de hersenontwikkeling van jonge kinderen, wanneer duidelijk is dat medicijnen niet helpen. Tijdens een operatie wordt dan dat stukje van de hersenen weggehaald waar de epilepsie ontstaat. 
Het is per patiënt verschillend welke onderzoeken nodig zijn. Voor sommige patiënten is al snel duidelijk of zij in aanmerking komen voor epilepsiechirurgie of niet. Bij andere patiënten is dat pas het geval na heel veel onderzoeken. Soms is zelfs een operatie nodig, waarbij bijvoorbeeld elektroden in de hersenen worden geïmplanteerd, om te bepalen in welk hersengebied de epilepsie precies ontstaat. Die informatie is nodig om te kijken of de bron van de epilepsie weggehaald kan worden, zonder dat een patiënt bepaalde andere functies kwijtraakt, zoals bijvoorbeeld spraak of zien. Vaak is het tijdens bepaalde onderzoeken ook nodig om patiënten een aantal weken op te nemen in Kempenhaeghe of MUMC+. Tijdens alle onderzoeken, de operatie en de herstelperiode is er begeleiding vanuit Kempenhaeghe en MUMC+.

Met en voor patiënten

De filmserie voor volwassenen en de animatiefilm voor kinderen is gemaakt om de zorg rond epilepsiechirurgie te verbeteren. Diverse oud-patiënten gaven aan dat ze  graag vooraf meer visuele informatie gewild hadden over het hele traject. Met name ook de ervaringen en afwegingen van patiënten zouden helpen bij de eigen afweging om het traject al dan niet in te gaan. 

Expertisecentrum voor epilepsiezorg

De animatie en filmserie zijn ontwikkeld door artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners van het Academisch Centrum voor Epileptologie, een samenwerking van Kempenhaeghe en MUMC+. ACE is het experticecentrum voor epilepsie en epilepsiechirurgie. ACE  is één van de drie Nederlandse centra  waar epilepsiechirurgie mogelijk is. 

Meer weten over ACE en epilepsie?  https://hersenenzenuwcentrum.mumc.nl/aandoeningen/epilepsie/academisch-…
 

Voor meer informatie over Kempenhaeghe: https://www.kempenhaeghe.nl/onderwerp/epilepsiechirurgie/

Sluit de enquête