Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Nieuws

Dictionairke vaan 't Mestreechs

Op zoek naar een origineel cadeautje voor Sinterklaas of Kerst? Dan is ’t Dictionairke vaan ’t Mestreechs een goede optie. Voor studenten die toch minstens een paar woorden dialect willen spreken, voor Maastrichtenaren die hun kennis willen opfrissen of gewoon voor iedereen zich wil verdiepen in die bijzondere taal met z’n Nederlandse, Duitse en Franse invloeden. Bovendien gaat de opbrengst naar een goed doel: Jonge brein onderzoekfonds Limburg.

Enig idee wat “sjevraoje” betekent en waar het woord vandaan komt? Of “videeke”, “poor”, ‘klipsere’ of mösj? In ’t Dictionairke vaan ’t Mestreechs zijn een paar duizend officiële Maastrichtse woorden opgenomen met daarbij een uitleg over herkomst en betekenis. Het boek is samengesteld door Flor Aarts, de afgelopen zomer overleden oud-hoogleraar Engelse taal. Na zijn carrière aan de Radboud Universiteit in Nijmegen keerde hij in 1994 met zijn eveneens in Maastricht geboren echtgenote terug naar zijn geboortestad. Daar werd hij door de Veldeke Krink Mestreech gevraagd om de Maastrichtse grammatica in kaart te brengen. Het werd zijn tweede levenswerk met als resultaat meerdere boeken over en in het Maastrichts dialect, zoals ‘Liergaank Mestreechs’, ‘t Dictionairke en ‘Boekèt Mestreechs’. Begin dit jaar publiceerde hij nog samen met de Maastrichtse kunstenaar Chrit Rousseau de Nuijen Taolkelender vaan ’t Mestreechs.

flor

‘t Dictionairke vaan ’t Mestreechs is nu à € 28,95 exclusief verkrijgbaar bij Jonge brein onderzoekfonds Limburg, de organisatie die hij altijd een warm hart heeft toegedragen. ‘Onze kinderen zijn onze toekomst’, zei hij in een interview dat hij begin dit jaar nog samen met Chrit Rousseau aan Nummer1 gaf. ‘Elke euro die bijdraagt aan hun gezondheid en welzijn is goed besteed.’ De opbrengst van de verkoop komt volledig ten goede aan wetenschappelijk onderzoek van de vakgroep Psychologie en Psychiatrie van het Maastricht UMC+ voor mensen met mentale klachten en psychische aandoeningen.

Bestel het boek, met een voorwoord van oud-gouverneur Theo Bovens, via een mail dictionairke@gmail.com. Vermeld s.v.p. het aantal boeken en uw adresgegevens voor de verzending. Meer informatie vindt u via: www.jongebreinonderzoekfonds.nl

Jonge brein onderzoekfonds Limburg

4 op de 10 mensen in Nederland krijgt in zijn leven ooit te maken met psychische problemen. 1 op de 5 mensen krijgt zelfs te maken met een ernstige psychiatrische aandoening zoals depressie, angst- en traumaklachten en psychosegevoeligheid. Nare ziekten die ervoor kunnen zorgen dat mensen niet meer mee kunnen (of willen) doen met het gewone leven. Jonge brein onderzoekfonds Limburg steunt mensen met psychische klachten en neurologische aandoeningen. Het fonds richt zich op taboe- en stigmadoorbreking en werft fondsen voor wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht UMC+.

dictionairke
Sluit de enquête