De Onvergetelijk Limburgs Museumtafel van Limburgs Museum te gast bij Maastricht UMC+ en Alzheimercentrum Limburg

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. In dat kader was De ‘Onvergetelijk Limburgs Museumtafel’ van het Limburgs Museum deze week voor het eerst te gast in het Maastricht UMC+. De Museumtafel is een groot aanraakscherm in de vorm van een tafel waarmee deelnemers objecten uit de museumcollectie van alle kanten kunnen bekijken en ervaren. De pilot is mede georganiseerd door Alzheimer Centrum Limburg.

Geheugenproblematiek

De Onvergetelijk-rondleiding is met name bedoeld voor mensen met geheugenproblematiek. Een speciaal opgeleide rondleider haalt met vragen en zintuigelijke prikkels herinneringen van de deelnemers naar boven. Mensen met dementie zitten gezellig met elkaar rond de tafel, en zien bijvoorbeeld tien objecten uit onze collectie. Er is muziek, er is bewegend beeld, er zijn de vragen van de getrainde rondleider, en al die prikkels samen zorgen ervoor dat er herinneringen naar boven komen. Zo ontstaan rond de tafel waardevolle gesprekken. 

Positieve ervaringen

Zowel Maastricht UMC+ als Alzheimer Centrum Limburg en de deelnemers van de pilot kijken terug op een succesvolle bijeenkomst: “Het was een erg geslaagde middag. Heel leuk ook om de positieve reacties van de mensen met dementie te zien,“ aldus Dr. Rosalie van Knippenberg. “We hebben genoten en zouden heel graag hier vaker aan deel willen nemen,” zegt mantelzorger Sabine. Alzheimer Centrum Limburg en Maastricht UMC+ gaan kijken of de Museumtafel vaker georganiseerd kan worden. 

Het doel van het Limburgs Museum is hun verhalen met álle Limburgers te delen, ook de Limburgers die misschien niet meer makkelijk naar het museum in Venlo kunnen gaan. Zoals mensen in zorginstellingen, maar ook mensen met dementie die nog thuis wonen of in het ziekenhuis wachten op een plek voor opname.  Alzheimer Centrum Limburg en MUMC+  zijn blij met de samenwerking met het Limburgs Museum. Hiermee kunnen  we patiënten met geheugenproblematiek een waardevolle ervaring  meegeven.  We hopen dit voor de toekomst vaker te organiseren. De Museumtafel was eerder ook al bij VieCuri in Venlo en het Laurentius Ziekenhuis in Roermond.

Meer informatie

Meer informatie over  de Limburgse Museumtafel van het Limburgs Museum, vindt u op de website van het Limburgs Museum. Of bezoek de website van Alzheimer Centrum Limburg voor meer informatie over activiteiten en onderzoeken in het kader van Alzheimer en dementie. 

Sluit de enquête