Epilepsie

Epilepsie

Epilepsie is een aandoening met aanvallen waarbij controle over bepaalde lichaamsfuncties tijdelijk verdwijnt. Een epilepsieaanval is het gevolg van een soort ‘kortsluiting’ in de hersenen. Miljarden hersencellen geven via elektrische prikkels opdrachten aan lichaam en geest. Bij mensen met epilepsie raken deze hersencellen plotseling overactief. Het komt bij kinderen, volwassenen en ouderen voor. Epilepsie kan aangeboren zijn of later optreden. Naar schatting hebben ruim 100.000 mensen in Nederland epilepsie. 

Zestig tot 70% van de epilepsiepatiënten wordt aanvalsvrij met de juiste medicijnen. Voor patiënten waarbij dit niet of onvoldoende lukt, kan een operatie, diepe hersenstimulatie of stimulatie van de hersenzenuw in de hals de oplossing zijn. 

Academisch Centrum voor Epileptologie

Het multidisciplinaire team van het Hersen+Zenuw Centrum werkt intensief samen met de specialisten uit epilepsiecentrum van Kempenhaeghe binnen het Academisch Centrum voor Epileptologie. Deze intensieve samenwerking bundelt het hele scala aan epilepsiezorg van diagnostiek, behandeling, wetenschappelijk onderzoek tot onderwijs. Hier wordt kennis gedeeld en uitgewisseld en kunnen patienten voor specifieke onderzoeken of behandelingen onderling doorverwezen worden, zodat in de meeste brede zin gekeken kan worden naar de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie. We kunnen patienten hier dus het hele pakket aan behandelingen tegen epilepsie bieden en dat is uniek in Nederland.

 

//