Epilepsiechirurgie

Wanneer u een moeilijk behandelbare epilepsie heeft kunt u of uw kind in aanmerking komen voor epilepsiechirurgie. Epilepsiechirurgie behoort tot de mogelijkheid wanneer kan worden aangetoond dat de epileptische aanvallen van één gebied in de hersenen komt. Dit gebied kan, indien zich hier géén belangrijke functies bevinden, met behulp van een hersenoperatie verwijderd worden. Dit kan heftig klinken, een hersenoperatie, echter bij een moeilijk behandelbare epilepsie betekent het vaak een van de laatste mogelijkheden om aanvalsvrij te worden of de kans op minder invaliderende aanvallen.

Voorafgaand aan een hersenoperatie voor de epilepsie doorloopt u een intensief traject, waarbij er naast onderzoeken om het gebied van de oorsprong van de epileptische aanvallen in kaart te brengen, aandacht is voor de impact van de epilepsie op uw leven.
Het epilepsiechirurgie traject kan jaren duren (afhankelijk van de uitgebreidheid van de benodigde onderzoeken) en kan hiermee een grote impact hebben op het dagelijks leven. Wachten in onzekerheid, frustratie, aanhoudende angst voor epileptische aanvallen en beperkingen het dagelijks leven maakt dat wij begeleiding gedurende dit traject zeer belangrijk vinden.

Wanneer nog niet geheel duidelijk is in welke hersengebied de epileptische aanvallen ontstaan komt u in aanmerking komen voor aanvullende onderzoeken zoals een MEG, EEG-fMRI, PET of een SPECT scan. Welke onderzoeken voor u of kind nodig zijn wordt besproken binnen de werkgroep epilepsiechirurgie van het Academisch Centrum voor Epileptologie (ACE). Deze werkgroep bestaat uit neurologen, kinderneurologen, klinisch neurofysiologen, neurochirurgen, neuropsychologen, Physian Assistant en Verpleegkundig Specialisten.

Meer informatie over epilepsiechirurgie staat op de website van kempenhaeghe en epilepsie.nl

Mumc+ foto online folders
Online folder
Stereo EEG onderzoek
Stereo EEG in het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Maastricht UMC+
Sluit de enquête