Cerebro Vasculair Accident (CVA) of beroerte

Wetenschappelijk onderzoek

 • Wetenschappelijk Onderzoek CVA of beroerte

  Binnen de vasculaire neurologie van het MUMC+ wordt veel wetenschappelijk onderzoek verricht. Er zijn 2 grote onderzoekslijnen:
  Small vessel disease
  Dit is een aandoening van de kleine bloedvaten in de hersenen die kan leiden tot beroertes (lacunaire infarcten) en achteruitgang in cognitie (het denkvermogen). Het onderliggende ziektemechanisme is nog grotendeels onbekend.
  Een internationaal consortium van onderzoekers is een groot onderzoeksproject gestart, genaamd SVDs@target, om meer kennis te verkrijgen over Small vessel disease, om uiteindelijk ook betere behandelmogelijkheden te vinden.
  Maastricht UMC+ is een van de partners in SVDs@target. Het onderzoeksproject heeft een subsidie gekregen van het EU Horizon2020 Research and innovation program. Meer informatie vindt u op de website van het project.
  Acute behandeling bij het herseninfarct
  In 2015 toonde het MRCLEAN onderzoek aan dat het verwijderen van een stolsel met een catheter een veilige en effectieve behandeling is bij een acuut herseninfarct door een afsluiting van een van de grote hersenvaten. Maastricht UMC+ was een van de coördinatoren van dit grote Nederlandse onderzoek.
  Binnenkort zullen er nieuwe onderzoeken starten naar acute behandelingen bij het herseninfarct, MRCLEAN-2.